Menu

STATIKUS VS. DINAMIKUS WEBOLDAL

2014-júl-01

Mivel a statikus – és dinamikus weboldal szóhasználatok a szakmai zsargon része, így mindenképpen fontosnak tartom, hogy „beszéljünk” erről is egy kicsit. Természetesen nem szeretnék nagyon belemerülni a szakmai mélységekbe, de egy pár szóval azért leírom a különbségeket.

A statikus weboldal, mint ahogy az már a nevében is benne van, statikus tartalmakból áll. Ez persze a laikusok számára azt jelentené, hogy nem tartalmaz animációkat. Pedig a valóságban ez azt jelenti, hogy a weboldal egyéni adatokból áll, amelyeket a weboldal előhívásával lehet elérni. A statikus webdesign természetesen nem azt jelenti, hogy a weboldal layout-ja nem tartalmazhat semmilyen effektet vagy „mozgást“. Itt egyszerűen csak arról van szó, hogy a tartalmakat egy programfelismerő kezeli, illetve változtatja. A legtöbb weboldal statikus és ezért nem különösebben aktuális. Egy dinamikus weboldal tartalmait, előhíváskor a weboldal egy adatbázisból hívja elő „dinamikusan”. Ön, mint a weboldal üzemeltetője, lehetősége van jelszavas bejelentkezés után, előismeretek nélkül, szövegeket, képeket, adatokat és sok egyéb dolgot feltölteni. Minden módosítás egy mentés után azonnal megjelenik a weblapon. Így Ön teljesen függetlenül módosíthatja saját weblapját. Ezt a típusú webdesign különösen ajánljuk webshopokhoz, blogokhoz, közösségi hálókhoz vagy komplett egyéni projektekhez.

A fentiek alapján most sokan azt gondolhatják, hogy ha nekem csak egy egyszerű weboldal kell, egy kis bemutatkozó anyaggal, elérhetőséggel, stb., akkor jól lesz a statikus weboldal. Azonban itt szeretném megjegyezni, hogy a Google kereső a dinamikus weboldalakat mindig előnyben részesíti a statikusokkal szemben. Mit jelent ez? A keresőoptimalizás szempontjából fontos, hogy dinamikus weboldal válasszon, hiszen akkor a weboldala előkelőbb helyen tud szerepleni a Google keresőben, mintha a statikus weboldalt választotta volna. A keresőoptimalizálás fontosságáról egy korábbi blogbejegyzésben már írtam.

Aki egy letisztult, egyszerű weboldalt szeretne, annak is lehet természetesen dinamikus alapokon nyugvó weboldala. A dinamikus weboldalak ráadásul sokkal jobban követik a trendeket, hiszen folyamatosan lehet módosítani és változtatni, így könnyen és gyorsan lehet reagálni minden, a weboldalt érintő fontos információra (pl. akcós árak, képek, blogbejegyzések, stb.)

Minden ügyfelemnek dinamikus weboldalt javaslok, hiszen egy folyton változó világban élünk, ahol sokszor azonnal kell reagálni a változásokra.