Menu

WEBOLDAL CMS NÉLKÜL?

2015-jan-08

Az elmúlt időszakban azt tapasztaltam, hogy az ügyfeleim az első beszélgetésünk után szinte mind olyan weblapot szeretne, amelyet saját maga is tud szerkeszteni. Az esetek 90%-ban a WordPress CMS-t (Content Management System) szoktam ajánlani és alkalmazni. Egyszerű, gyors és problémamentesen bővíthető. Az első ok, ami mellette szól, az, hogy teljesen függetlenné válik a weboldal szerkesztése. Ez így tökéletes megoldásnak tűnhet, azonban úgy gondolom a CMS hátrányait is meg kell vizsgálni:

Az egyszeri költség: egy CMS nélküli weboldal programozási költsége kb. 30%-kal kedvezőbb, mint egy CMS-sel működő weboldal költsége.

Rendszerkarbantartás: egy CMS-sel készült weboldalt is rendszeresen karban kell tartani, nem csak a CMS nélküli weboldalt, azaz mindig a legfrissebb állapotra kell hozni. Tanácsos ezzel is egy szakembert megbízni.

Folyamatos költségek: egy CMS alapú weboldalhoz kiváló szerver környezet szükségeltetik.

Frontend design: Egy CMS rendszerhez meghatározott paraméterek és előírások tartoznak, amelyek kényszerűen meghatározott, statikus konstrukciót eredményeznek, azért hogy később tiszta és ezáltal egységes CMS-sel lehessen dolgozni.

Biztonság: ez egy gyakran alábecsült pont. A nagy (és ezáltal ismert CMS rendszerek), mint a Joomla, Typo3, Wordpress, stb. nagyon gyakran esnek a hacker-támadások célpontjául. Ezért speciális megoldásokat is kell alkalmazni. Ha máskor nem is, de legkésőbb akkor, amikor a weboldalán vásárlásokat, illetve fizetéseket bonyolítanak le (pl. webáruházak esetében). Ilyenkor mindig extra költségekkel kell számolni.

Akkor inkább nem is érdemes a CMS-t alkalmazni? Természetesen DE. Lehet, sőt szükséges is egyes esetekben, ha megismerjük az előnyeit. Csak tisztában kell lenni a fent említett hátrányokkal is.

Mikor alkalmazzam a Content Management System-t (CMS) és mikor ne? Alapvetően legalább az alábbi négy pontot érdemes figyelembe venni:

  • Milyen gyakran módosítjuk a weblapot vagy fűzünk hozzá új tartalmakat?
    Ha naponta, vagy 2-3 naponta vagy legalább egyszer egy héten tervez módosításokat, akkor mindenképpen van értelme a CMS alkalmazásának. Ha azonban ennél ritkábban kell módosítani vagy szerkeszteni, akkor egy karbantartási szerződés jelentősen kedvezőbb és mindenekelőtt hatékonyabb is lehet.

  • Mennyire jók a számítógép felhasználási és a képszerkesztési képességeink?
    Azt hogy CMS-sel programozott vagy CMS nélküli weblapot választunk attól is függ, hogy számítógépes és képszerkesztői alapismeretekkel rendelkezünk-e, valamint azzal is kell számolnunk, hogy bizonyos betanulási- és megismerési időt kell szánnunk az alkalmazására. Azonban egy megfelelő karbantartási szerződéssel a szakember kezébe adjuk át a munkát, amivel időt spórolunk és jelentősen hatékonyabbak is lehetünk.

  • Reálisan értékeljük a módosítási gyakoriságot!
    A vállalkozások többsége jelentősen túlbecsüli a változtatások gyakoriságát. Ott, ahol először abból indulnak ki, hogy minden nap fogják vagy minden nap kell a CMS-t használni, az esetek felében kiderül, hogy a végén csak pár hetente vagy pár havonta fordul elő, hogy alkalmazni kell a CMS-t. Itt rögtön térjünk is rá a következő és egyben legfontosabb pontra:

  • Valóban van időnk és kedvünk egy CMS-sel foglalkozni?
    Igen, valóban a WordPress, mint sok más CMS rendszer egyre egyszerűbb és intuitívabb lesz. Az is igaz, hogy a frissítések és a bővítések összehasonlíthatóan gyorsan és egyszerűen elvégezhetőek. A végén azonban mindig a következőt is figyelembe kell venni: adott az Ön számára egy teljesen új szoftver, ami mögött egy szakemberek általi több éves komplex programozás rejlik és ezt most ezt Önnek kvázi „vakon” odaadják, hogy ezáltal az elvárt eredményt azonnal próbálja meg megcélozni. Természetesen mindenki meg tudja tanulni, a kérdés csak az, hogy valóban meg is akarja-e tanulni vagy helyette inkább továbbra is a saját vállalkozására szeretne koncentrálni?

Összegzés: CMS-sel vagy CMS nélkül?
Egy megfelelő karbantartási szerződéssel lehetősége van csupán csak a nyersanyagot e-mailen elküldeni a szakembernek (pl. képek közvetlenül a kamerából, előformázott szövegek Word formátumban, stb.). Minden más nem az Ön gondja. A kész eredményt, szerkesztve, az oldalra optimalizálva hamarosan megtalálja a weboldalán. Szóval, ha csak ritkán (havi szinten vagy ritkábban) tervez módosításokat, akkor nincs szüksége CMS-re, vagy ha gyakran kell módosítani, de nincs ideje vele foglalkozni vagy a CMS-t megtanulni, akkor mindenképpen javasolt a CMS nélküli weboldal. Ha azonban gyakran tervez módosításokat és kedve és ideje is van a saját weboldalát fejleszteni, akkor Önnek találták ki a CMS rendszereket.